CASES

Luchtzuigen (of kribbebijten) is een veelvoorkomend fenomeen bij paarden op box. Het is een stalondeugd waarbij het paard zijn snijtanden op de rand van zijn eetbak plaatst. Het paard spant zijn (nek)spieren op en leunt naar achter. Deze beweging veroorzaakt o.a. een grote druk op de snijtanden.

Deze week had ik een consultatie met een 7-jarige ruin, waarvan 2 van zijn bovenste snijtanden gebroken waren als gevolg van kribbebijten. Tijdens het kribbebijten, schrok dit paard van een geluid en stootte hij vervolgens met zijn bovenste snijtanden tegen de tralies van zijn box. Een fractuur van twee van zijn snijtanden was het gevolg. (fractuur van tand 201 + 202)

Omwille van het risico op een opklimmende infectie (door de geopende pulpaholtes (kanaal waarin de zenuwen en bloedvaten lopen)) werden de twee gebroken snijtanden operatief verwijderd.
De extractie gebeurde na een diepe sedatie en een geleidingsanesthesie van de nervus maxillaris.

Na de extractie werd de overblijvende wonde gehecht en werd de opening in het tandvlees toegemaakt met een pasta.

Het paard krijgt nu gedurende één week ontstekingsremmers en antibiotica toegediend. De dag na de operatie kon het paard terug normaal eten.

Laat een reactie achter