Van melktanden tot definitieve tanden.

Een gezond paardengebit is van primordiaal belang. Het is één van de voornaamste factoren van het verteringsproces bij het paard. Een goed onderhouden gebit is dus onlosmakend verbonden met de algemene gezondheid van het paard. De tanden van het paard functioneren als één geheel. Dit geheel kunnen we vergelijken met twee maalstenen die het opgenomen voeder fijn malen.

Een veulen wordt geboren zonder tanden. Tijdens de eerste weken van zijn leven komen de melktanden tevoorschijn. Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar maken deze melktanden plaats voor de definitieve tanden.

Deze tandwissel is een delicaat proces en verloopt vaak niet zonder problemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een melktand niet wisselt en als gevolg vast blijft zitten in het tandvlees. (persisterende dop). Wanneer deze dop niet verwijderd wordt, kan dit schade toebrengen aan de definitieve, onderliggende tand doordat er tussen de melk- en de definitieve tand ruimte ontstaat, waar (ruw)voeder zich ophoopt. Deze problematiek kan op termijn een ontsteking met zich meebrengen. Er zijn ook zeer scherpe randen aanwezig op deze dop die letsels kunnen veroorzaken in de mond.

Een veulen wordt geboren zonder tanden. Tijdens de eerste weken van zijn leven komen de melktanden tevoorschijn. Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar maken deze melktanden plaats voor de definitieve tanden.

Deze tandwissel is een delicaat proces en verloopt vaak niet zonder problemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een melktand niet wisselt en als gevolg vast blijft zitten in het tandvlees. (persisterende dop). Wanneer deze dop niet verwijderd wordt, kan dit schade toebrengen aan de definitieve, onderliggende tand doordat er tussen de melk- en de definitieve tand ruimte ontstaat, waar (ruw)voeder zich ophoopt. Deze problematiek kan op termijn een ontsteking met zich meebrengen. Er zijn ook zeer scherpe randen aanwezig op deze dop die letsels kunnen veroorzaken in de mond.

IMG_4416-22

Verschillende paardentanden Op bovenstaande afbeelding wordt er aan de linker kant een definitieve maaltand van een 6-jarig paard weergegeven. In het midden zien we drie voorbeelden van doppen bij jonge paarden. Hierbij zijn de scherpe haken en randen goed zichtbaar. De tanden aan de rechter kant zijn 4 voorbeelden van maxillaire wolfstanden. Wolfstanden bestaan in verschillende formaten en vormen

De tanden van het paard groeien bijna hun hele leven. Met “groeien” wordt bedoeld dat de tand dieper in de mondholte wordt geduwd door ligamenten. Een jong paard heeft een zeer lange wortel (reservekroon) en een relatief kleine functionele kroon (zichtbaar gedeelte van de tand in de mondholte). Naarmate het paard ouder wordt, verkleint de lengte van de wortel maar verlengt -in tegenstelling tot wat u zou verwachten- de functionele kroon niet. Deze laatste blijft namelijk even groot door het continue slijtageproces dat zich gedurende het leven van het paard voordoet.

Gebit

Laat een reactie achter