Leeuwin met tandpijn

 

Dr. Buyssens werd op 18 mei 2017, uitgenodigd in het Natuurhulpcentrum te Opglabbeek, om een leeuwin met tandpijn te opereren.

Alpha, de leeuwin werd samen met haar zus, Cora, door het Natuurhulpcentrum gered uit een aftandse dierentuin in Spanje. Beide dames waren in bedenkelijke conditie toen ze naar Opglabbeek kwamen. Cora heeft last van haar heupen en Alpha had een afgebroken hoektand.

Tijdens haar verblijf in het Natuurhulpcentrum werd steeds duidelijker dat Alpha last had van tandpijn. Ze at heel voorzichtig en beet haar stukjes vlees maar aan één kant. De dierenartsen van het Natuurhulpcentrum namen contact op met Olivier van Equi-Dent. Voor Olivier, die zich voornamelijk toelegt op tandheelkunde bij paarden, was dit een heuse ervaring.

Leeuwin RX

RX-foto Alvorens aan de operatie te beginnen, werd een RX-foto genomen van de onderkaak.

Een leeuw had Olivier nog nooit moeten behandelen, maar voor alles is een eerste keer. Samen met Stef en Roxanne, de vaste dierenartsen van het centrum, werd leeuwin Alpha verdoofd. Er werden RX-foto's gemaakt van de kaak en dan kon de ingreep beginnen.

Het doel was om Alpha's slechte hoektand te trekken. Geen sinecure omdat hoektanden bij leeuwen erg stevig verankerd zitten in de kaak. Tijdens een twee uur durende operatie slaagde Dr. Buyssens erin de afgebroken hoektand te verwijderen. Al die tijd hield vrijwilligster Frauke, in het echte leven anesthesiste, de patiënt en haar ademhaling nauwlettend in de gaten.

Leeuwin

Na een 2 uur durende operatie slaagde Dr. Buyssens erin de afgebroken hoektand van leeuwin Alpha te verwijderen.

Na deze succesvolle ingreep is leeuwin Alpha alvast verlost van haar vervelende tandpijn en zal ze terug lekker kunnen kauwen!

Laat een reactie achter