De Equi-Dent-gebitsconsultatie

In voorgaande blogpost(s) gaf ik een algemene toelichting over de samenstelling van het paardengebit en werden de voornaamste gebitspathologiën besproken. Deze blog geeft u een unieke inkijk in een gebitsconsultatie, uitgevoerd door Equi-Dent.

Voordat ik aan de eigenlijke consultatie begin, voer ik steeds een inleidend gesprek met de eigenaar. Op die manier kom ik wat meer te weten over de geschiedenis van het paard en kan de eigenaar zijn eventuele bekommernissen meedelen of vragen aan mij stellen. Vervolgens start ik met een algemeen uitwendig (hoofd)onderzoek. De hartslag wordt hierbij uitvoerig beluisterd. Indien er geen abnormaliteiten zijn gevonden, zal ik het paard licht sederen. Door deze sedatie zal het paard tijdens de consultatie minder afweerreacties vertonen. Zo worden (psychische) trauma’s vermeden (voor paard én eigenaar!).

"Een consultatie door Equi-Dent vindt bij voorkeur plaats in een rustige omgeving. Dit komt zowel het werk van de dierenarts als het comfort van het paard tijdens de consultatie ten goede."

Tijdens de behandeling maak ik namelijk gebruik van krachtige elektrische vijlen. Deze veroorzaken trillingen in de paardenmond en kunnen geluidshinder met zich meebrengen. De meeste paarden ervaren dit als onaangenaam. Door de sedatie zal het paard echter veel minder last ondervinden van de behandeling. Daarnaast kan d.m.v. de sedatie veel preciezer gewerkt worden (zoals bijvoorbeeld op de laatste, moeilijk bereikbare molaren).

Gebitscontrole Equi-Dent Olivier Buyssens

Wanneer de sedatie is ingewerkt, wordt de mondspreider met bijhorende lichtbron aan de paardenmond bevestigd. Eerst zal ik de snij- en haaktanden inspecteren. Hierna wordt de mond uitvoerig gespoeld zodat ik eventuele subtiele tandproblemen beter kan detecteren. Ik maak gebruik van een mondspiegel om elke tand met de nodige deskundigheid te kunnen onderzoeken.

Na het onderzoek, stel ik een diagnose en vul ik het tandenverslag in, dat na de consultatie aan de eigenaar wordt bezorgd. Nu kan het paard behandeld worden. Afhankelijk van de aanwezige pathologie kan er nog een nabehandeling volgen.

Een standaard gebitscontrole neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Ik blijf steeds bereikbaar voor eventuele verdere vragen of opmerkingen.

Laat een reactie achter